Här kommer en kortare bokrecension på en riktigt bra bok. Det är Arash Gilan och Jonas Hammarberg som skrivit Get digital – or die trying. Du hittar mer information på www.getdigital.nu

Det som slår mig är hur aktuellt citatet ”Culture eats strategy for breakfast” – Peter Drucker är. En av mina absoluta favoritdelar i denna bok handlar mindre om själva digitaliseringen utan de förutsättningar som krävs för att gå vidare inom digitaliseringen. Frågan är ju inte om vi kommer digitalisera utan när. Som kommun kan man välja, men med ökade krav från politik blir det mer nödvändigt med högre förändringstakt.

Bestäm dig här och nu, redan där har du ett försprång enligt författarna. Det finns ett antal mjuka värden som jag håller med om att de är viktiga för vår resa:

  1. Ledarskapet är avgörande
  2. Gamla vägar, vanor och rutiner fungerar inte längre
  3. Kulturen är allt och lite till
  4. Känsla trumfar häftiga produkter

Vi kan inom kommunen redan se att digitaliseringen sköljer över oss som en våg och att vi måste hänga med på alla dessa punkter. Redan nu så ökar användningen av sensorer, processer definieras, integrationer struktureras och vi låter data flöda. Vi ser en framtid där mycket kommer analyseras och optimeras. Yrken kommer försvinna och nya kommer tillkomma och som vanligt kommer det vara en stor oro.

Stor del av boken handlar om vad digitaliseringen är och vad det innebär. Det är enkelt förklarat med bra exempel.

Avslutningsvis måste jag citera författarna: Det handlar inte om att inte göra fel, det handlar om att förändras snabbare än omvärlden.

Är du ledare eller jobbar strategiskt med digitalisering är det obligatorisk läsning!

Kombinera din nyvunna kunskap med lite GTD och lite jävlaranamma, krydda med att förenkla.