Uppdatering: En digital skiss

Idag var det lite prat om hur läromedelsföretagen ska kunna distribueras. I Alingsås kommun har vi pratat igenom lite och har en del tankar och idéer. Kolla in skissen. Så här skulle det fungera

Vi har våra elever, personal och vårdnadshavare i våra katalogtjänster. Jag låter en LDAP-proxy sammanfoga dem och hämtar sedan upp informationen med en integrationsmotor såsom Mule. I Mule kan jag bearbeta datat och sätta de attribut som företagen vill ha. Vi skickar över det datat till en katalogtjänst som läromedlesföretagen gemensamt har.

Det coola kommer när vi även tar med hela kommunens hierarki i form av grupper. Jag tillhör i exemplet gruppen 01TY1a (tyska). Antingen gör man en nationell portal där man köpa läromedel eller så kan vi importera det till typ Open Cart som kommunen själva driftar. Som lärare kan man köpa produkter per avsnitt och per tidsenhet. Dessa kopplar läraren till gruppen. Exempel jag köper kapitel 2 i ett läromedel gällande tyska. Beställer den till gruppen 01TY1a. Den kostar då 2 kr / elev och dag som jag vill använda den. På varje grupp kan man ha ett attribut som sätter beloppsgränser om man vill hålla budget.

När läromedlet är köpt kan vi i vår Arena för lärande via ett API automatiskt generera ikoner. I och med att de skapas live så får eleverna exakt de läromedel de ska ha för stunden.

Som extra bonus i Alingsås har vi en tjänstekatalog där vi automatisk lägger in kostnader på rätt kostnadsställe. Det betyder att läromedelsföretaget skickar en räkning varje månad till IT-enhet som betalar. Vi får även en fil med överenskommet data på vilka grupper/elever det köpts in. Då det är samma grunddata som används kan vi distribuera och fördela kostnaden genom automatiska bokföringsordrar.

Kom gärna med nackdelar. Min stora fördel är att vi får minimalt med administration för de som betyder mest pedagogerna!

Om man vill ge automatisk inloggning till vårdnadshavare löser vi även det via Arena för lärande och API-et. Där kanske vi gör dealen att om vårdnadshavare alltid har rätt till elevens läromedel. Det hade jag gillat som förälder.

Känner ni att det är rörigt? Det är en skiss och en tanke bara, men verksamhetsnyttan kan vara enorm!